Kronen en bruggen

Je bent hier:
null

Kronen en bruggen, een duurzame vervanging voor tanden en kiezen

null

Kronen en bruggen, een duurzame vervanging voor tanden en kiezen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk waardoor de vervanging prima aansluit bij de rest van uw gebit. Bij Tandheelkunde Nunspeet kunt u vertrouwen op een jarenlange ervaring met het aanbrengen van kronen en bruggen.

Wat is een kroon?

Met een kroon wordt een kapje van metaal of porselein bedoeld (of een combinatie van beiden) die precies over een afgeslepen tand of kies passen. Het kapje wordt met lijm of cement door de tandarts op het element vastgezet. Een kroon kan nodig zijn indien er een grote vulling in zit dan wel dat er te weinig houvast is voor een nieuwe vulling. Maar ook voor het verbeteren van het uiterlijk. Hierbij kan men denken aan verkleurde tanden of elementen die scheef staan.

Wat is een brug?

Ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen kan een brug worden gemaakt. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Het ontbrekende element wordt ook wel dummy genoemd. Een brug wordt toegepast om ombeter te kunnen kauwen, verbetering van het uiterlijk of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Er zijn gewone bruggen waarbij de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte bevinden en vrij-eindigende bruggen waarbij de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies bevinden.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

  • Kronen en bruggen van Porselein of keramiek
    Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.
  • Kronen en bruggen van Metaal-porselein
    Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.
  • Kronen en bruggen van Metaal
    Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

De behandeling bij Tandheelkunde Nunspeet

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan Tandheelkunde Nunspeet nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

Allereerst gaat de tandarts een stuk van uw tand of kies afslijpen. Dit kan met een verdoving gedaan worden zodat u weinig voelt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Dit gebeurt met een rubberachtig materiaal waarmee in het tandtechnisch laboratorium vervolgens een kopie wordt gemaakt (gipsmodel).

Daarna maakt de tandarts met behulp van een wasplaatje of een ander materiaal een beetregistratie zodat de tandtechnieker weet hoe groot de kroon moet worden. Voor een porseleinen kroon bepaalt de tandarts meestal de kleur door te kijken naar de rest van uw gebit. Bij voortanden kan het echter zijn dat de tandtechnieker een uitgebreide analyse toepast voor de perfecte kleur.

Na deze behandeling plaatst de tandarts meestal een noodvoorziening. Dit is een kunststofproduct die helaas minder sterk is dan de definitieve kroon waardoor u erg moet oppassen met kleverige producten en met het eten van harde dingen. Bij de volgende afspraak gaat de tandarts de definitieve kroon in de mond vastzetten met behulp van een snelhardend cement.

Wilt u meer weten over kronen en bruggen? Bekijk onze tarieven of maak een afspraak. Eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op!

U kunt hier direct inschrijven als patiënt