Vullingen

Je bent hier:
null

Een gaatje? Uw tandarts in Nunspeet lost het op

null

Een gaatje? Uw tandarts in Nunspeet lost het op

Cariës (in de volksmond ook wel ‘gaatjes’ genoemd) kan, als het door ons in het beginstadium wordt ontdekt, door goede mondhygiëne nog verdwijnen. In een later stadium zal Tandheelkunde Nunspeet het aangetaste weefsel verwijderen en het gaatje vullen. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie van de tand. Voor het vullen van gaatjes kan uit verschillende materialen worden gekozen zoals amalgaam en wit vulmateriaal. Beide vulmaterialen hebben hun specifieke eigenschappen.

Witte vullingen

De witte vullingen worden ook bij Tandheelkunde Nunspeet steeds meer gebruikt doordat ze esthetisch fraaier zijn. Er bestaan drie verschillende soorten witte vullingen: composiet, glas-ionomeer en compomeer. Composiet is van deze drie de sterkste. Compomeer en glas-ionomeer zijn daarentegen gemakkelijker aan te brengen en worden daarom veel voor het kindergebit gebruikt (omdat kinderen toch wisselen en de vullingen dus niet jarenlang mee hoeven). Niet altijd kan er overigens voor witte vullingen worden gekozen: dit hangt onder andere af van de plaats en de grootte. Vaak is dan een kroon de aangewezen oplossing. Composietvullingen worden ook vaak gebruikt voor cosmetische doeleinden, om bijvoorbeeld verkleuringen te verhelpen en spleetjes tussen tanden weg te werken. Overigens maakt composiet de tand of kies ook sterker, het zorgt voor extra hechting van de vulling.

Tandheelkunde Nunspeet voor een professionele behandeling van gaatjes

U kunt bij een vulling altijd kiezen voor een plaatselijke verdoving. De tandarts zal dit uiteraard eerst met u bespreken. Als u voor een verdoving kiest moet die altijd even inwerken. Dan gaat de tandarts de kies of tand boren. Dit doet hij om het schoon te maken maar ook om te zorgen dat de vulling goed hecht. Dus ook als het om bijvoorbeeld een afgebroken stukje gaat, zal de tandarts wat moeten boren. Als de plek helemaal droog en schoon is kan de vulling geplaatst worden.

Als het om een witte (composiet) vulling gaat, brengt de tandarts eerst een soort lijm aan. Hierdoor hecht de vulling beter. Daarna wordt de vulling als een soort pasta in de tand of kies gestopt en in vorm gebracht. De vulling wordt hard gemaakt met blauw licht. Soms moet de tandarts de vulling nog een beetje bijwerken zodat uw gebit goed op elkaar past. Na de behandeling kunt u gelijk eten en drinken.

Wilt u meer weten over de behandeling van gaatjes? Bekijk onze tarieven of maak een afspraak. Eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op!

U kunt hier direct inschrijven als patiënt